futbol català
El Futbol modern va néixer a Anglaterra amb la formació de la Football Association, creada el 1863, la cual va instaurar les regles que fins el dia d'avui encara regeixen. El Futbol és gestionat avui en dia per la Fédération Internationale de Football Association (FIFA).
BENVINGUTS A LA WEB DEL FUTBOL DE CATALUNYA!

L'11 de novembre del 1900 es funda la Football Associació, primera federació futbolística a Catalunya i a Espanya, embrió de la Federació Catalana. En fou president Eduard Alesson i eren membres el Barcelona, l'Hispània, el Català i l'Espanyol. De totes maneres aquesta fundació no reeixí.

Les incipients competicions que es començaven a disputar va portar al convenciment de crear un organisme superior als clubs, que evités rancors i organitzés les competicions amb responsabilitat. L'abril del 1902, Shields, president del comitè organitzador de la Copa Macaya, senyalà la necessitat de crear un organisme encarregat de recollir fons per a adquirir un trofeu anual que es disputessin tots els clubs. El 12 de novembre de 1902, es va constituir la Associació de Clubs de Football de Barcelona amb el Barça, Hispània, Català, Universitari, Irish, Catalònia, Ibèria, La Salut, Rowing i Catalunya. No trigaren a acudir-hi Espanyol i Internacional, principals integrants de la Federació Gimnàstica Espanyola, creada el 1898 a Barcelona.

El 1902 es crea el Col·legi Oficial d'Àrbitres, sota la presidència d'en Hamilton, de l'Hispània.

El 1907 l'ACFB es renombra com a Federació Catalana de Clubs de Futbol. El primer president en fou Isidre Lloret, de l'X Sporting Club.

El novembre de 1909 es constitueix el Col·legi d'Àrbitres depenent de l'Associació de Clubs de Futbol.

La temporada 1912-13 el FC Barcelona se separa de la Federació Catalana i funda la Football Associació de Catalunya, a la que també s'integraren Català, Avenç, Badalona, Gimnàstic (de l'Ateneu Enciclopèdic Popular), Palamós, Sparta, T.B.H., Catalunya, Sarrià, Athletic, Vilassar, Manresa, Mataró, Catalònia i Olot Deportiu. L'estiu de 1913 els dos organismes es fonen, celebrant-se el 30 d'agost un partit de reconciliació, entre el Barcelona i l'Universitari.

El 15 d'octubre de 1915 es funda de forma definitiva el Col·legi Català d'Àrbitres, el més antic d'Espanya.

El 1916 la FCCF es rebatejà com a Federació Catalana de Futbol Associació.

El 4 d'octubre de 1930 neix la Mutualitat Esportiva de Catalunya.

El 1926 es funda la Federació Balear. En els seus inicis aquesta federació depenia de la catalana i els seus campions podien participar en el Campionat de Catalunya de Segona Categoria (però no en el de primera).

La temporada 1949-50 neix el Col·legi d'Entrenadors.

El 2001, encapçalats per la Gramenet i l'Hospitalet es crea l'Associació de Clubs de Futbol de Catalunya que té com a missió la d'afavorir els equips modestos i de base.

ELS EQUIPS

 

alt penedès
bages
baix llobregat
baix camp
baix ebre
baix empordà
baix penedès
berguedà
garraf

gironès
la cerdanya
osona
pallars sobirà
priorat

ripollès
tarragonès
urgell

 

© 2009 Pere i Fills S.L.
Tots els drets reservats
Inici | Especial F.C.Barcelona | Els Equips | Enllaços | Qui som | Contacte
   
Website templatesBusiness directory UKYellow pages USWebsite design companyWeb design directoryWeb design directory AustraliaWeb design directory CanadaFree sports web templates